Čarodějův učeň je krásná pohádka z dílny ....

17. říjen 2009 | 17.01 |

Karel ZemanPovolání: Režisér Datum narození: 3. 11. 1910 Datum úmrtí: 5.4.1989 Místo narození: Ostroměř u Nové Paky Místo úmrtí: Praha, Československo Znamení: Štír Životopis Karel Zeman byl český filmový režisér, scenárista a výtvarník, významný průkopník českého loutkového a trikového filmu. Absolvoval dvouletou obchodní školu a kurs reklamního kreslení. Pracoval v reklamních ateliérech, v letech 1930–1936 také ve Francii, pak jako reklamní výtvarník firmy Baa v Brně. Za okupace byl převeden do zlínského studia, kde spolupracoval s Hermínou Týrlovou a Bořivojem Zemanem na kombinovaném snímku Vánoční sen. Film však v roce 1944 při požáru laboratoří shořel a Zeman jej v roce 1945 spolu s Bořivojem Zemanem natočil znovu. Spolu s filmem Inspirace (1947), který s využitím skleněných figurek oživil příběh pierota a kolombíny, znamenal jeho prosazení na mezinárodním fóru. Doma měla v této době úspěch postavička českého malom욝áka pana Prokouka, pomocí níž Zeman pranýřoval lhostejnost, byrokracii a další společenské nešvary (Pan Prokouk úřaduje, Pan Prokouk v pokušení, Pan Prokouk vynálezcem aj.). Nejvýraznějšího světového úspěchu dosáhl trikovými hranými celovečerními filmy Cesta do pravěku (1954) a Vynález zkázy (1958), který dodnes uchvacuje originálním výtvarným pojetím, vycházejícím z původních ilustrací Verneových románů. Oba filmy zajistily Zemanovi i české kinematografii trvalou světovou proslulost. Ve své další tvorbě se orientoval na hraný film, v němž ale i nadále používal různé trikové techniky. V 70. letech se vrátil k animaci a technikou ploškového filmu vytvořil tři dlouhometrážní filmy, z nichž nejzdařilejší je Čarodějův učeň (1978) s objevným využitím barev a animace. Během své umělecké dráhy získal mnoho tehdejších státních vyznamenání a ocenění, včetně titulu národní umělec, jeho filmy byly oceněny na nejrůznějších mezinárodních festivalech. Pro své jedinenčné umění a schopnost objevovat kouzelný svět fantazie bývá Zeman často označován jako nástupce nebo pokračovatel Georgese Méliese.

Filmografie

Jako režisér
1980 - Pohádka o Honzíkovi a Marence
1977 - Carodejuv ucen
1974 - Morský sultan
1974 - Pohádky tisíce a jedné noci
1974 - Zkrocený démon
1973 - Létjící koberec. Pátá cesta námorníka Sindibáda
1973 - Magnetová hora, Ctvrtá cesta námorníka Sindibáda
1973 - V zemi obru. Tretí cesta námorníka Sindibáda
1972 - Druhá cesta námorník Sindibáda
1971 - Dobrodruství námorník a Sindinbáda
1970 - Na kometě (Na komete)
1967 - Ukradená vzducholoď (Ukradená vzducholod)
1964 - Bláznova kronika
1961 - Baron Prásil
1960 - Laterna magika II
1958 - Vynález zkázy
1955 - Cesta do praveku
1955 - Pan Prokouk, prítel zvírátek
1953 - Poklad Ptacího ostrova
1950 - Král Lávra
1949 - Inspirace
1949 - Pan Prokouk vynálezcem
1948 - Pan Prokouk filmuje
1947 - Brigády
1947 - Pan Prokouk ouraduje
1947 - Pan Prokouk v pokusení
1946 - Krecek
1946 - Podkova pro stestí
1946 - Vánocní sen

Jako scénárista
1970 - Na kometě (Na komete)
1964 - Bláznova kronika
1955 - Cesta do praveku

Rok výroby 1977 [premiéra 1.3.1978]


Komentáře

... KRABATEEE.....KRABATEEE..... Jaroslav Moučka a jeho slavný havran, který děsil už několik generací. Neskutečně pesimistický animovaný snímek, který se pouze občas promění do teplých barev a to jen když se na obrazovce objeví zamilovaná dívčina. Hlavní postavou je mladík Krabat, kterého si vybere čaroděj z opuštěného mlýna, aby ho učil (stejně jako jedenáct dalších) černé magii. Své schopnosti si každý z nich bude muset vyzkoušet v závěrečné zkoušce s Mistrem. Kdo neuspěje, pro toho je už vykopaný hrob a nachystána rakev. Díky těmto zkouškám se osazenstvo mlýna pomalu obměňuje. Krabat si zde najde dobrého kamaráda Juru, který ho vždy kryje, když odlétá za svou dívkou. To se ale čaroději nelíbí, svůj život totiž zaprodal jemu a nemůže se o něj s nikým dalším dělit. Komu nevadí trocha toho pesimismu, krve nebo rozštíplých hlav, tak a si tuhle česko klasiku určitě pustí...viď, Krabateeee.....?

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 ˇ 2 ˇ 3 ˇ 4 ˇ 5
známka: 0.00 (0x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře