Recepty polévky

9. listopad 2009 | 21.30 |
› 

Hermelín s americkými brambory

4 ks: Král Sýrů Hermelín

600 g: Farm Frites americké brambory

2 stroužky: čerstvý česnek

2 PL: sekaná vlašská jádra

1 PL: sekané bylinky

3 ks: vejce

100 g: hladká mouka

100 g: strouhanka

+ majonéza

 

Součástí přípravy je také výroba majonézy.

Budeme potřebovat:

150 g: základní majonéza

20 g: okurky

20 g: cibule

sůl a mletý černý pepř

5 g: kapary

5 g:ančovičky

1 PL: petrželová nať



Král Sýrů Hermelín rozpůlíme tak, že nám vzniknou dva tenčí plátky. Čajovou lžící vydlabeme. Takto získanou masu sýra smícháme s česnekem, ořechy a bylinkami. Následně dochutíme podle libosti solí a pepřem.

Vzniklou směsí opět naplníme hermelín, který posléze dvakrát obalíme v trojobalu a smažíme v rozpáleném rostlinném oleji.

 

Sýr můžeme podávat s různými přílohami. Ideálně se ovšem hodí americké brambory značky Farm Frites.

Pro dochucení doporučujeme tatarskou omáčku.

Pokud budeme chtít Král Sýrů Hermelín připravovat na studeno, do vydlabané masy zralého hermelínu kromě výše zmiňovaného přidáme změklé máslo a opět naplníme.

 

Zbytkem směsi Král sýrů Hermelín omažeme po celém obvodu a obalíme v sekaných bylinkách.

Pro účely obalení dobře poslouží také mleté ořechy. Nato necháme důkladně odležet (doporučujeme přibližně po dobu jedné hodiny) a podáváme. Můžeme ozdobit například snítkou petržele.

Kuřecí prsa se smetanovo-sýrovými bramborami

Použité ingredience:

2 PL: čerstvý tymián

sůl, čerstvě mletý pepř

1 ks: stroužek česneku

kůra a šťáva z jednoho citronu

1 PL: olivový olej

4 ks: kuřecí prsa

Smetanovo-sýrové brambory:

750 g: bramborové placky Farm Frites Reibekuchen (½ balení); 1 ks: Král Sýrů Hermelín; 0,5 l: smetana;

4 ks:vejce; sůl a čerstvě mletý pepř

 

Pesto:

1 stroužek: čerstvý česnek

6 PL: sekaná čerstvá bazalka

2 PL: pražená piniová semínka

2 PL: strouhaný parmazán

olivový olej panenský, sůl, čerstvě mletý černý pepř

citronová šťáva



Nejdříve upravíme kuřecí maso s tymiánem: V hmoždíři rozmělníme nadrobno nasekaný tymián s polévkovou lžící soli, přidáme česnek a čajovou lžičku pepře. Znovu roztlučeme.

Přimícháme citronovou šťávu, nastrouhanou citronovou kůru a olivový olej. Vzniklou směsí potřeme kuřecí maso a necháme odležet minimálně po dobu deseti minut.

 

Rozpálíme pánev a kuřecí maso na ní osmahneme z obou stran. Určitě stojí za upozornění, že opékáme bez použití tuku.

Opečené kuřecí maso naklademe na talíř a zhruba po minutě na ně polévkovou lžící nalijeme pesto (ingredience uvedeny v části Komentář šéfkuchaře): V mixéru rozmixujeme všechny suroviny na přiměřeně hustou kaši. Pražená piniová semínka musí být studená.

 

Poslední výrobní fází je příloha – smetanovo-sýrové brambory:

Do vymazané zapékací misky vložíme vrstvu bramborových placek Farm Frites Reibekuchen, které osolíme a opepříme, a dále vrstvíme bramborové placky. Takto vyloženou misku zalijeme smetanou, ve které jsme předem rozvařili Král Sýrů Hermelín, ochutili solí, pepřem a do vychladlé směsi zamíchali vejce. Zapékáme dozlatova.

Biftek v tyrolském stylu

Ingredience:

pro 4 osoby

Fotografie: Biftek v tyrolském stylu

2 dcl rostlinného oleje na naložení
12 plátků tyrolského špeku
100 g másla
4 rajčata
8 stroužků česneku
800 g hlívy ústřičné
800 g malých brambůrek, tzv. rizolet
800 g hovězí svíčkové (nejlépe brazilské)
1 dcl omáčky demi glas na ozdobení
sůl, pepř
pažitka
drcený pepř
provázek na převázání



Postup:

Nejprve rajčata v úpravě com-casé [komkasé]: naříznutá rajčata vložíme do osolené vařící vody. Necháme cca 30 sekund, vyndáme a prudce zchladíme ve studené vodě s ledem. Oloupeme je, rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme dužinu a rozkrojíme napůl.

Pak očistíme a na kusy nakrájíme hlívu ústřičnou a pokrájíme česnek na plátky. Na přepuštěném másle (tedy na másle, které rozpustíme a na mírném ohni je necháme tak dlouho, než se oddělí tuk od syrovátky; posléze přecedíme přes papírový ubrousek – a tak získáme tuk, který se nepřipaluje) zpěníme nakrájený česnek, přidáme hlívu, po chvíli rajčata a česnek, pažitku, opepříme a posolíme.

Vybereme si krásný biftek ze svíčkové, nejlépe brazilské. Zabalíme ho do tyrolského špeku, ovážeme provázkem, zapepříme, naložíme na chvilku do oleje a pak ho položíme na dobře rozpálený gril.

Maso průběžně otáčíme, a to na bok. Biftek se opéká asi 10 minut – pak by měl být akorát, čili medium. Nejlepší taktika je taková, že biftek zkraje opékáme "na prudko", a pak necháme na mírném plamenu při nižší teplotě asi 5 minut "dojít".

Uvařené brambůrky zalijeme přepuštěným máslem a posypeme pažitkou, přidáme směs z rajčat a hub a biftek. Pro ozdobu můžeme přidat i trochu demi-glas telecí omáčky a třeba i sýrovou mřížku.

Tip: Biftek bude ještě chutnější, pokud ho budeme připravovat na venkovním grilu na dřevěném uhlí.

Písmenkový kuřecí bujón

Ingredience:
kuřecí bujón Vitana s jarní mrkvičkou 2 kostky, těstoviny (písmenka) 80 g, mrkev 1 ks, řapíkatý celer 150 g, jarní cibulka 1 malý svazek, voda 1 l

Postup:
Kuřecí bujón Vitana rozpustíme ve vodě a přivedeme k varu, přidáme nastrouhanou mrkev, pokrájený řapíkatý celer a těstoviny. Vše společně provaříme asi 3 – 5 minut. Servírujeme s pokrájenou jarní cibulkou.

Studená polévka s kefírem

Složení: 2 vejce, 750 ml rajčatové šťávy, 175 g kefíru, burákové máslo, citr. šťáva, sůl, bílý peř, nesolené buráky, petržel, paprika, kopr - koření musí být nasekané.


Vejce vaříme na tvrdo, pak je necháme zchládnout, vyjmeme žloutky, rozmačkáme je a spolu s rajč. šťávou je rozmixujeme na jemno. Přidáme kefír, burákové máslo, ochutíme citr. šťávou, osolíme, opepříme, ochladíme a přihodíme pár kostek ledu.
Bílky nakrájíme na kostičky, buráky nasekáme nahrubo a na titanové pánvičce je na středním plameni pražíme, dokud nejsou světle žluté.
Burákovou polévku rozlijeme do talířků, posypeme bílky, praženými buráky, bylinkami můžeme podávat. Přeji dobrou chuť.

Francouzská okurková polévka

Potřebujeme: 1 salátová okurka, 2 cibule, 1 litr drůbežího vývaru, 80 g másla, sůl, bílý pepř, špetka muškátového oříšku, 3 hřebíčky, 2 žloutky, 300 ml mléka.


Okurku oloupeme, pokrájíme na plátky a podusíme na části másla dozlatova. Na pánvi usmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, obojí dáme do hrnce, zalijeme vývarem, okořeníme a osolíme. Vaříme asi 1/2 hodiny, pak propasírujeme, přidáme zbytek másla a pět minut před podáváním mléko z rozšlehanými žloutky. Servírujeme s kostičkami opečené housky.

Čočková polévka s párkem

Ingredience: 100g čočky, cibule, hladká mouka, paprika, pepř, sůl, česnek, pol. koření, jemné párky, tuk.


Čočku přepereme, propláchneme a uvedeme do varu, potom vaříme do měkka, na tuku uděláme cibulku do růžova, přidáme mouku, zamícháme, osolíme, opepříme a za stálého míchání zalijeme 3/4 litrem vody. Uvedeme do varu a pozvolna vaříme asi 20 minut. Ke konci varu přidáme uvařenou čočku, párky najemno a potom dochutíme.

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 3 (2x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře